Holland Circular Hotspot

Terugblik Grenzeloos Circulair: zet de stap over de grens!

Op 6 februari 2020, in de Week van de Circulaire Economie, vond het event Grenzeloos Circulair! plaats, georganiseerd door Holland Circular Hotspot in samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In een volle zaal bij RVO in Den Haag opende dagvoorzitter Guido Braam, CEO van Powered by Meaning en lid van de Raad van Toezicht van HCH, de bijeenkomst.

Lees hieronder verder voor een korte impressie en bekijk de presentaties van de sprekers. Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst en zijn blij met de positieve reacties van de aanwezigen.

foto’s: Pieter Magielsen/NFP
©NFP-200023-054Lowres.jpg

Plenaire presentaties

Tjerk Opmeer, RVO-directeur internationale programma’s heette alle deelnemers welkom bij RVO in Den Haag: “Er gebeurt veel op het gebied van Circulaire Economie en we kunnen jouw onderneming helpen de stap over de grens te nemen! Met informatie financiering en netwerken, maar ook ondersteuning bij knelpunten in binnen en buitenland.”

“De vraag van landen naar onze Nederlands kennis en expertise op het gebied van Circulaire Economie is exponentieel toegenomen!” vervolgde Ronald Wormgoor, plaatsvervangend directeur Internationaal bij het ministerie van IenW.

Carlo Wesseling van The Ocean Cleanup werkte de afgelopen jaren in het geheim aan de ontwikkeling van de Interceptor in Indonesië en Maleisië. De ambitie is om de 1000 meest vervuilende rivieren aan te pakken in 2025. Bekijk een korte versie van de presentatie hier.

“Circulaire businessmodellen hebben vaak meerdere soorten financiering nodig” aldus Joost van Dun Circular Economy Lead bij ING Sustainable Finance. Bekijk zijn presentatie hier.

Freek van Eijk van Holland Circular Hotspot sloot het plenaire deel van de bijeenkomst af met een korte tour langs de belangrijkste circulaire businesskansen wereldwijd. Bekijk zijn presentatie hier.

Lees verder door onder de foto’s.

Ondernemers aan het woord!

Vier circulaire ondernemers lieten een korte video over hun bedrijf zien en gingen in gesprek met Guido Braam. Van “Slim om eerst voeten aan aarde te krijgen in de regio” tot aan “Ga voor de uitdaging en onderneem met je hart aan de andere kant van de wereld”!

  • DyeCoo, Ernst Siewers, Fred Noordanus
  • Fibersort, Hilde van Duijn
  • Closing the Loop, Joost de Kluijver
  • Upp! Jan Jaap Folmer

Onderaan de pagina vind je de video’s!

©NFP-200023-130Lowres.jpg

Sessies

In zes sessies kwamen diverse aspecten van internationaal circulair ondernemen aan bod.

 

Sessie A  Hoe kan een Nederlandse ambassade of consulaat jou helpen?

Guy Wittich van Netherlands Trade and Investment Office (NTIO) Taiwan vertelde het aan de hand van het succesvolle Holland Pavilion bij de Taichung World Flora Expo 2019. Circulaire economie is een van de speerpunten van de Taiwanese overheid en men wil graag leren van Nederland. Dit creëert veel kansen voor Nederlandse circulaire bedrijven en een aantal van hen ging hier al aan de slag, geholpen door NTIO.  DyeCoo sloot aan bij de sessie en vertelde meer over hun expansie in Azië.

Bekijk de presentatie Circular Economy in Taiwan – Developments & Opportunities

 

Sessie B Ben jij al klaar om internationaal te ondernemen?

Bij internationaal zakendoen komt er veel af op je af. Wil jij weten wat een ondernemer allemaal meemaakt? Twee groepen, ervaren en onervaren internationale ondernemers, deden de Export Game van ING. Het spel gaf hen inzicht in de 4 fasen van internationaal zakendoen, de partijen die kunnen helpen en het kennisniveau over handelen in het buitenland. Nog belangrijker was de discussie die ontstond tijdens het spelen en mensen aanzette om hun vragen en ervaringen te delen. Esther Fortman en Jolanda van Esch  van de International Business Desk ING stonden de spelers bij om zoveel mogelijk kennis op te doen.

Meer informatie: ING Internationaal Ondernemen

 

Sessie C: Durf jij het aan om te gaan ondernemen in Afrika?

Het West-Afrikaanse land Ghana promoot zichzelf als “Africa for beginners”. Kunststofafval en e-waste staan er volop in de belangstelling. Dat levert kansen op voor Nederlandse exporteurs van goederen, diensten en nieuwe businessmodellen, zeker als ze financiering meebrengen. Maar ondernemen vergt wel een lange adem. Bert Keesman van Metasus deed in 2019 onderzoek naar de marktkansen voor afval en circulaire economie in Ghana en deelde de belangrijkste inzichten en de plannen voor komend jaar. Joost de Kluijver van Closing the Loop vertelt over de koppeling tussen hun circulaire diensten in Europa en hun activiteiten in Afrika.

Bekijk de presentatie Opportunities in waste and CE in Ghana

 

Sessie D Hoe verzilver je kansen in de plastics waardeketen in Indonesië?

Indonesië en Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van circulaire economie, afvalmanagement en klimaatverandering. Indonesië wil het afvalaanbod in 2025 met 30% terugdringen, het verminderen van onnodig gebruik en het stimuleren van hergebruik van plastic zijn een beleidsspeerpunt. Welke (markt)kansen biedt dit voor Nederlandse bedrijven? Hoe gaat de economische missie naar Indonesië (maart 2020) helpen om deze kansen te verzilveren? Martin van Nieuwenhoven van Rijkswaterstaat en Ilonka Nennie van MVO Nederland deelden de inzichten die ze opdeden tijdens het voorbereidende bezoek in november 2019 en gingen in op de plannen voor de komende missie.

Bekijk de presentatie Hoe verzilver je kansen in de plastics waardeketen in Indonesië?

 

Sessie E Welke Europese financiering is beschikbaar en hoe bouw je een consortium?

De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. EU programma’s zoals Interreg, Horizon 2020 en het LIFE-programma bieden hiervoor steun zoals financiering. Is het interessant voor jouw onderneming om hier een beroep op te doen? Hoe werkt het? Hoe vorm je een goed consortium met bedrijven en kennisinstellingen voor een aanvraag en welke hulp kun je hierbij krijgen? Esther Veenendaal en Jonneke Leijsten van RVO vertelden hier meer over. Hilde van Duijn van Fibersort deelde haar ervaringen met Interreg.

Bekijk de presentatie Europese MKB-subsidies van RVO

Bekijk de presentatie Fibersort, op weg naar circulair textiel

 

Sessie F Hoe pak je het aan om succesvol te worden in het buitenland?

NLinBusiness helpt jou als geen ander om groeimarkten buiten Nederland te betreden. In zorgvuldig geselecteerde  Cities  of Opportunity bouwen zij aan NL Business Hubs, sterke netwerken van Nederlandse ondernemers en lokale dienstverleners.  Wat komt er op je pad als jij wilt gaan exporteren of zakendoen in het buitenland? Hoe pak je het aan om succesvol te worden in het buitenland? Waar begin je bij het vinden van de juiste organisaties en ondernemers? En vooral; hoe bereid je jezelf goed voor op deze uitdaging? Manja Costermans en Jeroen Haver gaven deze sessie met bijdragen van Joost Kluijver (Closing The Loop) en Jan Jaap Folmer (Upp! UpCycling Plastic bv).

Bekijk de presentatie Hoe pak je het aan om succesvol te worden in het buitenland?