Circulair ondernemen in Europa

February 15, 2023

Afgelopen dinsdag 7 februari organiseerde Holland Circular Hotspot in samenwerking met NLinBusiness en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het evenement ‘Circulair ondernemen in Europa’ in kader van de Week van de Circulaire economie. Tijdens deze bijeenkomst waren verschillende bedrijven aanwezig; kleinere organisaties tot multinationals. Ondanks de grootte hadden ze één ding gemeen: allemaal hadden ze vragen over hoe zij hun business in het buitenland moeten aanpakken. Daarom kregen zij tijdens de bijeenkomst onder andere informatie over Europese wetgeving, subsidies en verschillende kansrijke landen: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

edit-4-1-scaled.jpg

Circulaire economie is de grootste businesskans in Europa. Als je in Nederland voorloopt, dan ligt de wereld aan je voeten.

Freek van Eijk, directeur HCH
WhatsApp-Image-2020-08-28-at-12.32.24-PM.jpeg

Terugblik

Het evenement bestond uit twee delen; presentaties en een panelgesprek en na de pauze een interactief gedeelte. De middag begon met een welkomstwoord van RVO, waar het evenement plaatsvond, gevolgd door een goed overzicht van Europese wetgeving door Arthur ten Wolde van Ecopreneur.eu. Zijn organisatie vertegenwoordigt duurzame en circulaire ondernemers bij de Europese instanties. Vervolgens gaven Gabriëlle van Zoeren (RVO), Dirk de Bie (NLinBusiness) en Freek van Eijk (Holland Circular Hotspot) in een panelgesprek inzicht over de ondersteuning die hun organisaties bieden aan bedrijven.

Annemarie Voorsluys, International Business Manager van Race Against Waste, vertelde over hoe het bedrijf na Nederland ook over de grens de hoeveelheid textiel- en elektronisch afval wil verminderen. Race Against Waste zit middenin haar expansie naar Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens het interactieve gedeelte van de bijeenkomst gingen de bedrijven in gesprek met contactpersonen van verschillende internationale subsidieregelingen; Horizon Europe, Interreg, LIFE en Partners in Business. In de tweede ronde konden deelnemers in gesprek gaan met de verschillende Business Development Coaches en hun gasten (bijvoorbeeld een handelsattaché van de Nederlandse ambassade in België) over circulair zakendoen in de verschillende landen.

Het evenement was een succes waarin veel kennis is uitgewisseld en de reacties van de deelnemers waren erg positief. Zo was een vertegenwoordiger van Seenons zich aan het oriënteren op hoe de internationale markt eruit ziet. Daarnaast gaf een vertegenwoordiger van KLM aan dat niet alleen kleine bedrijven tegen lastige cases aanlopen, grote (service)bedrijven kunnen ook last krijgen van bijvoorbeeld wetgeving en het aansluiten van de keten.

Wil jij je ook oriënteren op circulaire kansen voor jouw organisatie in het buitenland? Bekijk de landenpagina’s voor een snel overzicht van het circulair klimaat en kansrijke sectoren en thema’s per land. Op de website van RVO kun je informatie vinden over zakendoen in het algemeen in verschillende landen en subsidieprogramma’s. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen op de websites van NLinBusiness, Race Against Waste en Ecopreneur.eu.